In Botswana stai mai putin la coada sa dai bani

Sau mai bine spus, scapi mai repede de pula de cat de leu. True fact. Banca modiala a stabilit ca in Romania petreci 202 ore ca sa platesti 113 impozite (in mediul privat), adica 8 zile si jumatate pe an sunt pierdute pentru plata impozitelor.

Romania va ocupa locul 55 din 183 in 2010 (in cadere 10 locuri), la nivel global, in ceea ce priveste conditiile de afaceri.

Astfel ca pentru cei care vor sa isi deschida o noua afacere, raportul editat de Banca Modiala recomanda alte 54 de state inaintea Romaniei printre care:

  • Zimbabwe
  • Botswana
  • Azerbaidjan
  • Maldive *
  • Qatar*

*Firmele au de platit un impozit

Ne putem consola totusi cu gandul ca in Europa la capitolul fiscalitate suntem depasiti de Ucraina, care are 34 de impozite in plus. Dar sa nu uitam ca Romania e tara in care cheltuilile pentru incasarea taxelor sunt mai mari decat suma totala incasata, conform spuselor lui Boc care impreuna cu Pogea s-a angajat ca pana la sfarsitul anului sa reduca numarul taxelor si tarifelor de la 489, in total cu 179.

de aici

Cine face pariu cu mine ca asta nu o sa se intample. De ce? Simplu pentru ca asta ar insemna reducerea numarului de angajati din sectorul bugetar si cum suntem in an electoral nu te poti sinucide politic decat printr-un singur mod. Declarand ca vrei sa concediezi bugetari sau ca nu mai cresti pensiile. Pentru cei care nu stiaucum gandesc politicienii:

Dacă vrei să pierzi alegerile, să nu intri în Parlament, să te zbaţi la 5%, atunci adresează-te tineretului şi salariaţilor şi renunţă la bugetari şi pensionari. Dacă vrei să ieşi din politică pe uşa din dos scade salariile din administraţie, nu mai acorda creşteri de pensii şi sporuri bugetarilor, scade taxele şi sprijină mediul privat. Mai pe înţelesul corporaştilor care cred că le-au dat o lovitură mortală politicienilor neducîndu-se la vot: cea mai bună soluţie să dai faliment e să vinzi iPod-uri atunci cînd ştii că singurii cumpărători care se deranjează să iasă din casă şi să-ţi calce pragul sînt ţăranii de peste 60 de ani. Asta le cerem noi politicienilor. Astăzi, în România anului 2009, politicianul care se adresează tineretului, păturii educate de la oraşe, salariaţilor şi antreprenorilor din mediul privat, este pur şi simplu un imbecil sinucigaş. E ca şi cum ai vinde CD-uri cu Chopin în Ferentari. Nu înţeleg cum cineva care nu e atît de idiot încît să vîndă mp3-uri surzilor şi chiloţi tanga mamailor din Teleorman poate avea pretenţia de la politicieni să facă asta. Aşa cum voi nu vreţi să daţi faliment sau să vă pierdeţi job-ul, nici ei nu vor să rămînă în afara Parlamentului sau a guvernării. Aşa că vă vor creşte taxele, vor renunţa la orice reformă a sistemului birocratic, vor elimina orice posibilă facilitate acordată sistemului privat, vor creşte pensiile şi salariile bugetarilor, le vor acorda noi şi noi sporuri şi vor angaja din ce în ce mai mulţi. Bugetarii şi pensionarii sînt peste 8 milioane, voi nu sînteţi mai mult de 100 000  (restul îşi fac vacanţa în ziua alegerilor sau stau pe la terase şi se felicită pentru superioritatea cu care au luat decizia inteligentă de a nu se duce la vot).

[…]

Indirect, absenţa la vot se plăteşte cu job-ul, afacerea sau, în cel mai bun caz cu o amendă usturătoare, plătită lunar. Se vorbea despre o posibilă lege care să oblige oamenii să meargă la vot (o tîmpenie, în opinia mea) iar sancţiunea neprezentării să fie amenda. Sancţiunea există deja. S-au mărit salariile bugetarilor, s-au mărit pensiile, trebuie bani ca să fie plătite. Astfel, se vor mări şi taxele, şi impozitul unic, şi TVA-ul. Diferenţa dintre 19% şi 25%, dintre 16% şi 20% e amenda neprezentării la vot. Repet, în cazul fericit. De multe ori amenda poate fi falimentul sau şomajul. Şi este deja.

Sursa: Bleen (recomand intreg postul)

Stiu ca nu e tocmai un sector pe care eu il acopar in mod normal dar ceea ce e prezentat mai sus ma afectat destul de mult, mai ales in ultimii 4 ani. O sa vina un timp cand o sa va povestesc.

Pana atunci numai bine.

L.E.

Ca tot am inceput cu clasamente:

La capitolul infrastructura, tara noastra este pe locul 110, fiind depasita de state precum Peru, Filipine, Vietnam, Libia, Mali sau Zimbabwe, Tadjikistan sau Zambia. Oare de ce nu vin investitori in Romania!?!?!

Vad ca Zimbabwe ne cam ia la toate c apitolul. Mai stiti “glumita” de acum 5 ani din timpul alegerilor:

Daca iese Bombo, eu ma mut in Congo

Cred ca ar fi mai bine in Zimbabwe.