Resemnare \ Criza fute sectorul privat bugetarii se relaxeaza
FMI-ul ne da bani dar ne pune si conditii. Conditii prin care ei se asigura ca le vom putea plati datoria. Ei nu sunt personajul negativ. Pana la urma orice guvern care apeleaza la FMI stie ce presupune imprumutarea de la fond. Tot ce vrea FMI-ul, de la noi e sa ne reducem deficitul, ca ne poata da urmataoarea transa deci sa castige mai multi bani din dobanda. Dar nu sunt prosti sa toarne bani intr-un sac fara fund, or sa ne mai imprumute doar daca reducem deficitul.
Care e cauza? Ca in orice afacere oricat ar fi de mare sau de mica e, pierderea apare cand cheltuielile sunt mai mari decat incasarile. Cum e si cazul Romaniei de altfel.
Practic ai doua solutii: fie reduci cheltuielile, fie cresti incasarile.
Un SRL sau SA nu poate sa isi creasca incasarile asa batand din palme dar statul poate. O noua taxa sau o majorare de taxa mai veche, solutii sunt.
Reducerea cheltuielilor in schimb e cam la fel si implica:
- reducerea de personal
- sistarea achizitiilor de mijloace care nu pot fi implicate direct in crestrea profitului. (Masina nou pentru sefu, xerox laser color in toate birourile, masina de servicu pentru secretara/amanta, decontarea de benzina anapoda etc)
Mai solutii sunt destule. Nu sunt decizii placute pentru nici o parte (angajat sau angajator) dar trebuie facute ca sa rezisti, alfel dai faliment. Valabil pentru mediul privat si pentru stat.
Dar sa revenim.
Cred ca e clar pentru toata lumea ca statul roman se PISA PE SECTORUL PRIVAT indiferent de culoarea politica de la putere. Din cele doua solutii prezentate mai sus statul roman va alege sa creasca incasarile. Adica sa majoreze taxele.
TVA de 25% si Impozit pe venit la 20%
De ce? E simplu. E sinucidere politica sa decizi ca o sa reduci sectorul bugetar la cu 10%. Practic sectorul bugetar e un monstru care a fost lasat de 20 de ani sa tot creasca si acum e foarte puternic.Unul din motivele pentru care monstrul asta a crescut atat e cauzat de numirea pe plan politic a sefilor institutiilor de stat.
Cunosc cazuri in care dupa alegeri in primarii si prefecturi sau dat chefuri pentru ca a iesit cine trebuie. E clar ca ei au votat toti la fel. Cu partidul care le asigura postul si salariile. Sate intregi au fost santajate cu sistarea de lucrari la canalizare/modernizare daca nu voteaza cu un anumit partid.
Din punct de vedere politic daca decizi ca pentru reducerea deifictului, reduci numarul de bugetari te sinucizi. E simplu ca buna ziua.
Anul trecut erau aproximativ 1 800 000 bugetari, care merg la vot la fiecare alegere. Cum sa iti concediezi simpatizantii, ca doar te gandesti la ce intra la tine in buznar. Cum sa cresti impozitele pentru sectorul de lux cand tocmai acel sector te finanteaza si iti da bani ca sa castige o lictatie.
Tara e condusa de oameni care isi vad propriul interes nu interesul general. Nu exista nici un plan pe termen lung pentru rederesare. Trebuie sa ne resemnam. Bugeatrii nu or sa fie dati afara, pensile nesimtite se vor da in continuare, salariile sefilor numiti poltic vor fi in continuare confidetiale, iar noi celilati care muncim in privat o sa ne cocosim mai tare ca sa ii putem cara pe astia de ma sus.Viata e frumoasa.
Daca in momentul asta fierbeti, recomand o lectura simpla: Romania privata vs. Romania bugetara
@#$%$^^*&&*)^)&*^&^%^$@#@@!~~!@@#$#%$there we go!
ASCULT SLAYER – WORLD PAINTED BLOOD! DEDICATIE PENTRU CONDUCATORII NOSTRI! FUTUI SA`I FUT!