Bugetarii buni si rai
Nu cred ca pana acum am mai folosit aceasta sintagma, dar cred ca as ar trebui impartiti.
Bugetarii buni sunt profesori, medici, politisti, pompieri adica accea categorie de bugetari fara de care nu am putea sa evoluam ca oameni, am fi o natiune de bolnavi, hoti, piromani.
Bugetarii rai duduilecare care imping hartiile pe coridoare de la finante, somaj, itm, cas, sanatate, primarie, registrul comertului, etc mai exact institutiile statului, unde pierzi o gramada de timp stand la cozi infernale pentru o stampila, semnatura, sau ca sa ridici chitanta dupa ce ai platit la alt ghiseu unde ai stat la alta coada.
Pensionarii nu pot fi toti bagati in aceeasi oala, deoarece avem acei pensinari care au muncit toata viata si acum au o pensie care ii tine la minimul saraciei si pensioarii cu pensii imense (“nesimtite”) pentru ca au avut nu stiu ce functie in pcr.
Aparitia bugetarilor rai.
Inainte de guvernul Boc, Tariceanu a fost guvernul Nastase si tot asa mergem inapoi pana in 89. Dar o sa exemplificam doar de la Nastase incoace.
In momentul in care PSD a facut guvernul, trebuiau recompensati cei care au contribuit la campania electorala. Asa ca au fost infiintate o gramada de posturi noi de genul; sub-secretar de stat, sus-sub-…-sub-secretar de stat.
Functii de impins hartii cu nemiluita si cu salarii exorbitante fata de mediul privat.
Pentru a fi siguri ca datoria va fi platita catre acei indivizi, impingatorii de hartii au fost angajati cu niste contracte beton, nu contract de 4 pagini ca pentru noi astia din privat. Contracte prin care efectiv nu poti da afara impingatorii fara sa platesti o gramada de bani despagubiri. Inca dracul nu e atat de rau. Dar a venit randul PNL*-ului apoi al PDL-ului si tot asa. Care la randul lor au avut de platit datorii si am ajuns ca in acest momen, fiti atenti, sa avem cu 600.000 mai multi bugetari “rai” decat in timpul regimului comunist.
Regim totalitar care controla tot ce misca.
Mergem mai departe.
La protest am vazut si Posta Romana. De ce? Zilele trecute am aflat ca angajatilor postei romane o sa li se mareasca salariile. Asta am aflat de la un prieten care lucreaza la posta.
Hai sa vedem cum stau lucrurile acum. Se fac reduceri din sectorul bugetar si se reduc salarii. Reducereile se fac la fel indiferent de sectorul bugetar.
Exemplificari:
Un profesor ajunge de la un salar de 1000 la 750 pe cand un impingator de hartii ajunge de la 3000 la 2250. Ce frumos.
Se fac concedieri, se reduce numarul de bugetari in scolii (profesori) si de functionari de la finante. Rezultatul… un profesor preda (pe un salar mai mic) unui numar mai mare de elevi (daca nu chiar dublu).
La finante Maricica de la caserie nu mai are colega de cafea pe Leana care taie chitanta. Si chiar trebuie sa lucreze 8 ore.
Se vede diferenta?
Reducerea de salar si personal ar trebui sa fie facuta proportinal. Adica nu se poate sa aduci o categorie sociala la limta subzistentei(medici, pensionari, profesori) in timp ce cealalta categorie nu intra in normalitate, ci doar se apropie.
Dar asta ar insemna discrimanare, nu-i asa?
* in 2008 cand Romania era, din punct de vedere statistic, in plina crestere economica. Ministru finantelor (Varujan Vosganian) anunta ca Romania are o crestere economica de 8% si un deficit bugetar de 5%. O sa il rog pe Alex (economist) sa imi dea o explicatie logica la acest fenomen. Adica cum poti sa fi pe minus si in acelasi timp sa ai crestere economica.
**de ce la acea vreme nu s-au luat masuri pentru rezolvarea acestui deficit tinand cont ca apareau primele semne ale crizei.
Ca incheiere:
pentru toti baietii destepti care lucreaza in domeniul privat si se lauda ca tin tara in spate in timp ce bugetarii se ingrasa din sudoarea acestor eroi necunoscuti. ia spuneti baieti pentru cat din veniturile voastre reale platiti (voi sau patronii vostri) impozite si alte taxe si asigurari sociale?
sursa:zoso.ro
Deci problema nu e ca sunt mult prea multi bugetari ci ca noi platim prea putine impozite.
Frumos ce ai scris dar la partea cu sectoru privat nu poti sa ii bagi la fel pe toti in aceeasi oala.
Acum hai sa fim seriosi ca oricum platim niste impozite cruciale.
Eu am un profit de 10.000 lei platesc 19% T.V.A., 16% Impozit, si 16% daca vreau sa imi iau eu banii(dividente) pentru care am muncit.
Asadar din 10.000 lei eu as avea banii mei 4900 lei, restul de 5100 se duc la stat. Pt ce? sa aibe putorile alea de la stat salarii de 9000 de lei si sa frece menta 7 ore din cele 8 cate muncesc?
@cosmindeva ultima propozitie era o afirmatie ironica
cursul de statistică începe cu răspunsul la întrebarea “se poate minţi prin statistică”? Nu, dar datele vor fi manipulate! Altfel spus, creşterea economică a României era pură inerţie, era,dacă vrei, ultima treaptă de sus, înainte să cazi, şi România era departe de a fi în creştere!
Dar, din dorinţa de a avea capital politic, şi Vosganian şi Băsescu au făcut ceea ce se face în astfel de situaţii – lying! ne merge bineee……nici măcar statistica nu mai era cu ei!
aparatul de stat e plin de bugetarii “răi”, nesimţiţii din primării, ministere, itm, cas, care stau toată ziua şi fut buha, mess şi cafele – că dacă nu îi vedeam, nu ştiam – şi oamenii care chiar ar merita, gen medici, o iau în barbă!
pardon, de fapt, în barbă o luăm noi…
putin spus o luam in barba, pentru ca asta ar presupune sa avem macar, teoretic, posibilitatea de a ne apara. Noi suntem scuipati in cap de undeva de la inaltime unde nu putem ajunge.
Pana la urma noi ce putem face ca sa raspundem. Intram in greva? M-a pufnit rasul doar cand mi-a trecut prin cap gandul. Ca sa nu mai vorbim ca in mai putin de 1 minut am fi someri
Sa nu mai platim impozite? Pai in secunda doi sunt calare toti pe noi. Si la cati inutili din astia sunt in 2 secunde am disparut.
I rest my case.
true….sad, but true!
vreau o altă Românie!!!