Scurta lectie de istorie

In august 1939, Hitler se pregatea de extinderea “spatiului vital” necesar celui de-al Treilea Reich. Dorinta acestuia era sa formeze o alianta cu Regatul Unit al Marii Britanii astfel incat Reich-ul sa se extinda inspre est, subjugand astfel natiunile slave si rusii natiuni pe care le considera inferioare, dispensabile. Pe scurt sa le extermine pentru ca rasa ariana sa prospere.

In momentul in care a fost refuzat de catre britanici, a trebuit sa regandeasca situatia, pentru ca stia ca in momentul in care va ataca Polonia, Marea Britanie si Franta vor declara razboi Germaniei plus ca se va lovii si de rusi care doreau sa isi extinda domniatia spre vest.

Hitler nu a dorit sa poarte un razboi in Vest cu Anglia, Franta si in Vest cu Rusia deoarece stia ca nu poate castiga. Asa ca, desi considera ca rusii inferiori s-a reorientat spre o alianta cu rusii astfel aparand Pactul Ribbentrop – Molotov. Dar nu inainte ca Hitler sa se asigure ca Stalin nu e evreu. Acesata trimitandu-si fotograful persoanal la intalnire pentru a fotografia urechea lui Stalin. Hitler a putut astfel sa vada  ca lobii urechii lui Stalin sunt separati ca ai arienilor nu apropiati ca in cazul evreilor. (modul rapid al nazisitilor de a identifica evrei)

Stalin cunostea ura pe care o avea Hitler fata de rusi, el citind Mein Kampf de mai multe ori, carte in care Hitler isi exprima foarte clar ura pentru evrei, rusi/marxisti.

Practic a fost semnat un pact de conjuctura intre doua ideologii opuse, pact al carui singur scop concis era amanarea conflictului intre cele doua natiuni pana in momentul in care una din cele doua va avea suficienta forta sa o distruga pe cealata.

La 22 iunie 1941 Hitler lanseaza Operatiunea Barbarosa si ataca Rusia incalcand astfel pactul semnat in august 1939. Cum am spus mai devreme aceasta alianta intre doua ideologii a durat cat timp una din cele doua natiuni a avut nevoie.

Ce scop are aceast scurta lectie de istorie?

Trecut Prezent
  • Rusia – extremism de stanga
  • Germania – extremism de dreapta
  • Pactul Ribbentrop – Molotov
  • PSD – partid de stanga
  • PNL – partid de dreapta
  • USL – alianta de conjuctura intre PSD si PNL

Oare cat sunt de evidente asemanarile intre cele doua situatii? Nu consider ca PSD-ul si PNL-ul sunt partide extremisme de genul Partidului Comunist si Partidul Nazist doar am facut o paralela cu istoria.

Alianta dintre cele doua puteri a durat mai putin de 2 ani (august 1939 – iunie 1941) USL-ul abia ce a trecut de primul an. Istoria ne-a invatat, si nu doar in acest caz, ca alianta dintre doua ideologii opuse nu poate dura, USL-ul cat va rezista?