De ce nu trebuie sa iti fie mila de Nastase
Foarte multa lume incearca sa faca diferenta dintre omul Adrian Nastase si fostul prim ministru Nastase. Reusind astfel sa creeze valuri de simpatie pentru omul Adrian Nastase. Simpatie pe care nu o impartasesc, ba chiar din contra, o condamn.
Adrian Nastase strange valuri de simpatie pentru ca a incercat sa se sinucida in momentul in care a primit o pedeapasa mult prea mica.
Sa va explic si de ce. In Romania condamnatii cu peste 60 de ani impliniti pot face doar o treime din pedeapasa primita daca aceasta este sub 10 ani. Calcul simplu:
- Adrian Nastase a fost condamnat la inchisoare cu executare pentru 2 ani (24 luni)
- o treime din 24 luni = 8 luni (extraordinar de putin)
- cele 8 luni le-ar fi facut oricum in regim semideschis, in nici un caz nu ar fi ajuns coleg de celula cu hoti, criminali sau violatori
- si oricum i s-ar fi gasit o boala care sa nu ii permitea sa stea inchis
Iulian Enache cere romanilor intrun articol pe rtv.net sa nu uite:
- că guvernul Adrian Năstase a călcat în picioare Justiția, strivind-o sub călcâiul Rodicăi Stănoiu și aservind-o politic, ca pe un cățel. Acum urlă că în România Justiția este coruptă și aservită politic.
- că guvernul Adrian Năstase a mituit presa, de fapt pe mahării ei, ceea ce a dus la o tăcere absolută în fața jafurilor de pe întreg teritoriul României.
- că guvernul Adrian Năstase a demontat, părăginit, falimentat, vândut pe nimic toate companiile de stat, care ne aparțineau nouă, poporului român.
- că guvernul Adrian Năstase a pripășit și promovat în cele mai înalte funcții oameni precum Rodica Stănoiu, Octav Cozmâncă, Marian Oprișan, Radu Mazăre, Șerban Mihăilescu (Michi Șpagă), Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu.
- că guvernul Adrian Năstase a făcut să apară sau să prospere oameni de afaceri precum Ovidiu Tender, Sorin Ovidiu Vântu(proaspat condamnat si el), Ioan Niculae, frații Micula, Culiță Tărâță, etc.
- că guvernul Adrian Năstase nu era foarte interesat de proprietatea privată a românului
Valul de simpatie nu a atins doar oamenii simpli. Romanul e usor de impresionat de lacrimi (vezi cazul Sechelariu). Uita foarte repede motivele pentru care o persoana e pedepsita sau risca sa fie pedepsita. Iarasi dau un exemplu, accidentul produs de Huidu in urma caruia au murit 3 persoane. Foarte multa lume considera ca ar trebui iertat, pentru ca e persoana publica. In schimb daca la volanul masinii pe care o conducea el, eram eu sau tu, eram catalogati ca melteni, cocalari nenociti care merita sa putrezeasca in puscarie.
Concluzia e ca romanul e un popor foarte iertator. Mai ales cu persoanele publice. Foarte usor se trece peste faptele pentru care acesta e pedepsit, indiferent de gravitatea acestora.
Daca multimea e impresionabila si trece usor peste cam orice fapta, nu pot sa inteleg de ce unii ziaristi aleg sa il sustina. Vin iarasi cu argumente:
Amintiri din „presa liberă”
- Regimul Năstase a reuşit să-şi termine mandatul, în 2004, contestat constant de doar trei instituţii de presă: „Evenimentul zilei”, „Gazeta sporturilor” şi „Academia Caţavencu”.
- 2000-2004, „presa liberă”. Subprefectul PSD de Muremureş declara că partidul a decis să ia măsuri împotriva ziariştilor incomozi. Nu peste mult, Adrian Rusu, ziarist la „Informaţia zilei” a fost bătut crunt în scara blocului.
- În decembrie 2001, Paul Radu şi Ştefan Cândea, ziarişti de investigaţie la „Evenimentul zilei”, au fost bătuţi şi tâlhăriţi în centrul Capitalei.
- 13 mai 2002, Ioan Mircea Paşcu, ministrul Apărării Naţionale, declară: „Viaţa ziariştilor e scurtă, iar sănătatea este şi pentru ei un bun prea de preţ care nu trebuie pus în pericol prin lansarea unor dezbateri cu înalt consum emoţional, stresant”. Pacat ca recomandarea asta a venit cam tarziu pentru Paul Radu şi Ştefan Cândea
- 16 iulie 2002, baronul de Gorj, Nicolae Mischie, era mai transparent: cine va mai critica măsurile Consilliului Judeţean va înfunda puşcăria.
- 3 februarie 2003: fotoreporterul Florin Eşanu şi reporterul Ion Traian Ştefan, de la „România liberă” erau agresaţi în faţa Hotelului „Tisa” din Sighetul Marmaţiei.
- 3 mai 20003: o echipă de jurnalişti de la „Gazeta de Cluj” era agresată într-un bar din Cluj-Napoca.
- 5 iunie: o altă echipă de ziarişti de la un ziar local din Constanţa a fost atacată şi ameninţată cu moartea de un om de afaceri.
- 25 iulie: un ziarist de la „Evenimentul zilei” şi o ziaristă de la „România liberă” au fost atacaţi de bătuşi profesionişti în faţa sediului Poliţiei din Petroşani.
- 3 septembrie: redactorul-şef de la „Ziarul de Mureş”, care tocmai scrisese despre lumea interlopă din Târgu-Mureş, şi-a găsit maşina arzând în parcare.
- 20 octombrie: un ziarist este bătut la Călăraşi.
- Decembrie 2003: Ion Ardelean, unul dintre gazetarii care s-au ocupat de PSD Timiş, era bătut în plină stradă.
- Pe 7 decembrie, în Timişoara s-a organizat un miting de protest, ziariştii rupându-şi simbolic pixurile în faţa sediului Partidului Atotputernicului.
- 26 decembrie, Szondi Zoltan, de la „Hargita Nepe” a fost bătut cu ranga în scara blocului unde locuia. Libertatea presei în România? Organizaţia „Reporteri fără frontiere” îi cerea printr-un apel scris premierului Adrian Năstase să se asigure că agresorii lui Ino Ardelean vor fi prinşi. Nu au fost nici până în ziua de azi. Şi tot la Timişoara, ziaristul Iosif „Bebe” Costinaş a dispărut şi a fost declarat mort. Sinucidere. Asupra acestui caz planează de zece ani misterul.
Epilog, decembrie 2003, Dan Matei Agathon: „Credeţi că, la nesfârşit, fiecare poate să scrie ce vrea în ţara asta?”.
recomand intreg articolul de pe Adevarul.ro
Cum poti tu ca ziarist sa ceri simpatie pentru un om sub a carui conducere, colegii tai au avut atat de mult de suferit? Unde e simpatia pentru ei? Sau ei nu sunt suficienti de cunoscuti pentru a beneficia de aceeasi simpatie ca fostul prim ministru.
O mica curiozitate in incheiere.
Sa presupunem prin absurd ca toate faptele de care e acuzat acesta sunt inventate si toate procesele sunt doar persecutie politica precum chiar acesta declara.
Stie cineva din ce a facut Adrain Nastase bani? Ce afaceri a condus, la ce firme e actionar? Sau a avut foarte multe matusi Tamara? Ma intreb pentru ca avocatii aceia costa, vila, masinile, apartamentul, toate costa. De unde au venit acei bani?
[…] articolul precedent spuneam ca tentativa de sinucidere a lui Nastase naste simpatie. Evident am uitat de […]
sunt in asentimentul tau total…fuck him!