Vrem unul de-al nostru

In 20 mai 1990 se organizau primele alegeri democratice din Romania, dupa caderea comunismului. Printre candidati se numaru Ion Iliescu (FSN), Radu Campeanu (PNL) si Ion Ratiu (PNTCD).

Iliescu avea prima sansa fiind figura marcanta a revolutiei si parea a fi cel care a scos Romania de sub comunism asta desi la un moment dar era vazut ca mostenitorul lui Ceausescu. Dar deviem. Radu Campeanu si Ion Ratiu erau proaspat intorsi din exil si au pus umarul la refacerea partidelor istorice PNL respectiv PNT ulterior PNTCD.

Fostul comunist Iliescu obtine o victorie zdrobitoare (85%) in fata celor 2. Asta, desi Ratiu era fost  consilier la Legatia Romaniei de la Londra, licentiat in drept de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj iar din 19943 detine o  diploma de economie de la Universitatea Cambridge.

Ratiu cel putin avea toate atuurile, studii, experienta internationala, anti-comunist convins dar totusi nu a fost votat.

Evident eu ma jucam cu puta in nisip in 1990 dar de la cei care au votat in acea perioada umba vorba cam asa. De ce sa ii alegem pe aia doi, ei nu sunt de-ai nostri, ei nu au mancat salam cu soia, nu au stat fara curent, caldura sau mancare, etc. Si ultima scuza Ratiu nu e nici macar ortodox

Va suna cunoscut?

In 1990 romanii au vrut unul de-al lor.

sursa foto
sursa info wikipedia