Casnicie – pentru el

a) Doreste ca in jurul ei sa graviteze problemele caminului. Lui ii place sa-si dea parerea, sa. ajute, sa corecteze, sa indrume. Un fel de „consilier” al gospodariei, desi uneori nu deosebeste o cratita de o oala.

b) Ea sa priceapa dintr-o privire. Sa-i urmareasca firul gândirii, sa-i stie nazuintele, sa-i aprecieze munca, sa nu-1 vorbeasca de rau colegii, sefii, prietenii, subalternii.

c) Sa stie sa taca. E1 vine acasa nervos, preocupat, agasat. Are nevoie de liniste, sa gindeasca, sa. gaseasca solu-tiile unor probleme ce-1 preocupa.

d) Ajutor mutual. Se intimpla sa ai si insuccese. Uneori se tin lant. Atunci ea sa nu-i reproseze maruntisuri, flea-curi, sa nu dezgroape mortii, sa nu zica: „Nu ti-am spus eu?” sau „De ce nu m-ai ascultat?” O stringere de mina calda, lipsita de comentarii, e totul.

e) Probleme delicate. Rudele lui sa le indrageasca ca pe ale ei. Fara nici o diferentiere. Sa nu le vorbeasca de rau (pe ale lui!), sa nu le critice (tot pe ale lui!) si sa le laude calitatile (incepind cu neamurile lui !).

f) Alte probleme delicate. Sa nu faca comparatii nelalocul lor. Amicul lor, Popescu, e mai talentat, inteligent, perspicace, descurcaret, indeminatic decit el. Aceasta observatie se suporta greu chiar o singura data, dar de mai multe ori……

g) Cele mai delicate probleme. A fost chemat la telefon. Ea ii inrnineaza receptorul imbufnata. O voce „blonda”: „Sotul meu a verificat la masina electronica calculul tau. Ai dreptate. Poti sustine proiectul in ciuda tuturor… ”
Urmeaza adjective si epitete ce nu se pot reproduce pe hirtie. Dar el zimbeste … In sfirsit! A invins inertia si indiferenta unor birocrati. Multumeste vocii „blonde”, fosta colega de liceu, si vrea sa-si sarute, de bucurie, sotia. Aceasta paraseste camera trintind usa.

h) Probleme superdelicate. Barbatului ii place sa-si recucereasca sotia. O vrea frurnoasa, ca in prima zi. Coaforul, croitorul, pantofarul, manichiurista, – o armata intreaga stau in stare de alerta. Un sirnp1u semnal! Un gest macar – si fiecare isi aduce contributia. Atunci, de ce, uneori, halul acesta de delasare?

i) Independenta, dragoste, ocrotire. Femeii ii place, savureaza, independenta primita. Barbatul, dintr-un instinct strabun, se stie tare si vrea sa ocroteasca fiinta iubita. Astfel, uneori, ea sa-i ceara bratul ocrotitor. I1 va prmi cu drag. E in interesul pacii si arrnoniei caminului.

j) Capricii, pofte, dispozitii. Nimic nu este mai molipsitoare ca dispozitia restrinsa intre patru pereti. Ea e vesnic capricioasa. Poate fi el vesnic vesel? Are atita forta morala ca sa contracareze oscilatiile ei ?

k) Intelegere si cicaleala. Ea a obosit, cu .treburile casei. Sa o spuna o singura data. E1 pricepe ce are de facut. Ea a vazut o stofa noua. Bineinteles de dame. O doreste mult. Si-au planificat chiar bani pentru cumpararea ei.