Ai invatat in scoala? Acum plateste

E cam vag titlul dar o sa intelegeti.

De cand ai inceput scoala parintii ti-au spus invata ca sa ajungi cineva, fara scoala nu o sa faci nimic in viata. Asa ca am invatat fiecare cat  a putut si cat l-a dus capul, daca a vrut. Desi faptul ca o scoala buna nu garanteaza automat un salar bun de cele mai multe ori ajuta. Faptul ca ai invatat cand a trebuit si ai continuat sa inveti la locul de munca ti-a adus cresteri de salar.

 

Pana acum asta era un lucru bun. Ei bine USL-ul vrea ca dupa ce castiga alegerile sa promoveze impozitarea progresiva. Mai exact cu cat castigi mai bine platesti mai mult. Practic esti taxat pentru ca ai invatat in scoala, ca ai fost la training-uri si te-ai specializat pentru a fi mai bun la locul de munca.

Ai facut toate aceste lucruri pentru tine si pentru firma la care lucrezi iar domnul Ponta a decis ca trebuie sa platesti in plus pentru asta. Practic esti amendat pentru iti doresti sa fi mai bun. Ideea suna cam asa:

Potrivit „Viziunii economice a USL” lansată în luna mai a anului trecut, impozitul progresiv urma să aibă trei cote: de 8% pentru salariile de până la 800 de lei, cotă 12% de la 800 de lei până la 1.600 de lei şi o cotă de 16% pentru veniturile ce depăşesc 1.600 de lei pe lună.

sursa:

Exemplu concret:

Suma impozitata Impozit Suma incasata Impozit platit
1500 12% 1320 180
1600 16% 1344 256

Ca sa fim corecti practic cei care pana acum castigau minim 1600 lei vor platii acelasi impozit.

  • Dar de ce sa plateasca mai putin (procentual vorbind) un lake pentru care scoala a fost doar cladirea unde era obligat de parinti sa mearga?
  • De ce sa plateasca mai putin impozit acela care in loc sa mearga la training-uri a mers la bere sau gratar?
  • De ce trebuie sa platesc eu in plus pentru ca mi-am dorit sa fiu mai bun la ceea ce fac?
Pana la urma la asta se rezuma. Pentru ca in mod normal cu cat esti mai bun la ceea ce faci esti platiti mai bine. Si de cand va intra in vigoare legea impozitat mai mult. E corect?
Comunistul Ion Iliescu a uitat ca de mai bine de 20 ani s-a schimbat regimul si precizeaza “Cota unica e o prostie si ca prin ea se adancesc diferentele intre saraci si bogati”.
Sa nu mai vorbim de faptul ca o sa avem o crestere uriasa de salarii la negru. Toata lumea o sa vrea sa se incadreze la un impozit cat mai mic iar diferenta… la negru.
Om traii si-om vedea!