Reguli reguli reguli

Toata viata ne este guvernata de reguli, legi scrise si nescrise mai dure si mai blande cu sens sau fara sens. Ideea e ca intr-o lume normala nu poate fiecare sa faca ce il taie capul. Majoritatea regulilor sunt bune si multe nici nu le mai luam drept reguli ci ne-au intrat in instinct si ni se par normale.

De exemplu (scuzati limbajul) daca iti vine sa te caci nu te opresti in mijlocul trotuarului si iti dai pantalonii jos. Astepti pana ajungi la o toaleta. Regulile de bun simt iti interzic acest lucru la fel si legislatia oricarei tari civilizate. Fie ca vorbim de reguli de bun simt sau de lege exista penalitati. Mai dure sau mai blande.

Inca de cand esti mic parintii de invata ca nu e frumos sa injuri si daca o faci esti pedepsit pentru asta. Asa ca de vorba buna sau de frica pedepsei inveti, iar pe masura ce cresti devine ceva firesc.

Ideea asta se aplica la orice regula. Dar daca persoana/institutia care iti impune sau iti cere sa respecti o regula sau mai multe le incalca la randul ei unde se ajunge?

Eu aici vroiam sa ajung. Se spune ca romanii (si nu numai) sunt foarte nepasatori cand vine vorba de reguli si legi. Din punctul meu de vedere unul dintre motiele pentru care suntem (si suntem vazuti) mai indiferenti cand vine vorba de legi sau reguli e pentru ca cei care le impun sau vegheaza aplicarea lor, le incalca la randul lor si scapa sau daca sunt prinsi scapa prea usor.

Legislatia rutiera e intr-o oarecare masura foarte clara si simplu de respectat dar la fel de simplu de incalcat. Foarte multi soferi depasesc pe linie continua, trec pe rosu, nu dau prioritate (la pietoni sau alte masini), depasesc viteza, etc. Si de foarte multe ori cu consecinte grave, materiale sau mai grav cu victime. Lucrurile par clare, cand gresesti Politia  te amendeaza.  Dar de unde respect pentru reguli cand chiar politia rutiera/rurala/comunitara/municipala/etc incala aceste reguli. Am vazut o gramada de masini de politie (si nu cred ca sunt singurul) care trec pe rosu, depasesc pe linie continua, etc toate incalcari grave ale legislatiei rutiere.

Ceea ce urmeaza sa spun nu e o scuza pentru cei care le incalca.Dar cum ti se poate cere sa respecti anumite reguli cand chiar institutia  care le impune nu le respecta?

Exemplul poate continua si la preoti care ar trebui sa fie etaloane de corectitudine in societate. Dar sunt multi preoti care fura, dau bani cu camata, inseala enoriasi si nu numai. De asta exista expresia Fa ce zice popa nu ce face el.

Si, din pacate, exemplele pot continua la nesfarsit.

surse imagini 1, 2