Respectul fata de autoritati

Intr-un post mai vechi spuneam ca romanul nu are respect fata de autoritati iar in acest caz vorbesc doar de politie. Bandele de tigani si nu numai se iau la bataie cu politistii si nu de putin ori acestia ajung sa fie fugariti de tigani sau scandalagii. Frica de politisti apare doar cand ei sunt mai putini decat jandarmii, mascatii, etc

Din pacate cazurile in care politistii ajung in spital desfigurati sau mai grav nu sunt putine. Legislatia din tara noastra e atat de incurcata  incat un politist prefera sa ia o bataie buna decat sa stea luni intregi prin tribunale pentru ca a tras un glont ca sa se apere.

Am avut ocazia sa stau de vorba cu mai multi soferi de autocar pe ruta Romania – Italia/Italia – Romania. Acestia povesteau de problemele pe care le au cu tiganii care se intorc din Italia de la “munca”. Sarim peste partea in care ei se urca in autocare putind a gramada de gunoie amestecata cu iz de transpiratie si urina.

Soferii imi povesteau ca nu iau tigani in masina decat in grupuri mici. 2 maxim 3 persoane si asta daca nu put. Initial am zis ca e discriminare si ca nu e corect, dar acestia mi-au explicat cum stau lucrurile.

In momentul in care se urca in Italia sunt clientii ideali. Platesc, nu fac galagie sunt civilizati politicosi asta doar pana iasa din Italia sau se apropie de Romania. Mi-a dat un singur exemplu.

Langa Torino se urca in autocar un grup de 5 tigani cum am spus mai sus, politicosi si civilizati. Prin Ungaria unul dintrei vine la sofer si il roaga sa ii “bage” o manea. Soferul refuza, motivand ca e politica companiei. Acesta intelege, isi cere scuze pentru deranj si se intoarce la locul lui.

Ei bine dupa ce au intrat in Romania cei 5 vin la sofer, unul il ia de gat si citez: “Baga ma muie CD-ul asta ca ma pis pe politica voastra”. Asta in timp ce soferul conducea un autocar plin.

Desi erau 3 soferi, nu aveau ce face impotriva a 5 tigani, si s-au conformat.

Soferul imi explica asa: In Italia, mai ales, acestia nu comenteaza pentru ca e suficient ca soferul sau un pasager sa sune la carabinieri si in cativa km o masina plina dop de trupe paramilitare ii trage pe dreapta, da jos scandalagii, ii bat bine la cel mai mic semn de impotrivire apoi ii interogheaza si amendeaza, rau de tot.

Dar in Romania daca ar suna la politie e posibil sa fie ignorati sau chiar batuti impreuna cu politistii.

Desi sunt de parere ca respectul se castiga cred ca in cazuri de genul acesta se pare ca trebuie impus.