Separarea puterilor in stat
….Conform acestui model, puterea statului trebuie divizată în diferite compartimente cu puteri şi responsabilităţi separate şi independente. Cea mai normală separare a acestor puteri este cea tripartită, care se întâlneşte la majoritatea naţiunilor moderne, unde este vorba de puterile legislativă, judiciară şi executivă, cu menţiunea că aceste funcţii nu au voie să se afle în aceeaşi mână. Acest principiu a fost enunţat încă de către John Locke (“Two treatises on government”, 1690) şi mai ales de către C. de Montesquieu (“De l’esprit des lois”, 1748) în lupta împotriva statului absolutist, principiul acesta devenind baza statului constituţional modern. Prin separata transmitere a funcţiilor către parlament, guvern, administraţie, precum şi către judecători independenţi, puterea statală este ţinută în echilibru prin intermediul unor controale reciproce (echilibrul puterilor), apărând astfel pe cetăţeni de eventualele acţiuni despotice ale statului..
[…]
….În ceea ce priveşte dictaturile, aici principiul separaţiei puterilor nu îşi găseşte aplicare, pentru că puterea legislativă şi cea executivă se află de cele mai multe ori în aceeaşi mână, iar independenţa sistemului juridic este limitată sau chiar încălcată complet. În loc de a separa cele trei puteri – legislativă, juridică şi executivă – , statul dictatorial se comportă după principiul (exemplificativ) “eu dau legea, eu te judec, şi tot eu te supun la pedeapsă”...
[…]
Explicatie:
Cele 3 puteri intr-un stat democratic sunt:
- legislativul reprezentat de parlament
- executivul este reprezentat de catre guvern si administratiile locale
- justiciara cred ca e evident
Pentru acei dintre voi care urla ca Basescu a facut, a omorat, o taiat pensii, ca dres ca facut pe dracu in patru. Fratilor ar cam trebui sa va documentati putin. Consumul excesiv de antene, realitati sau otv v-a distorsionat putin realitatea. E adevarat in SUA presdintele face parte din executiv. Nu in Romania. In Romania presedintele este o putere separata cu rol de reprezentare(apropo de Bruxelles) si de mediere (adica sa cheme partidele la discutii). Nu are nici o putere executiva. E clar acum?
Ieri (03.07.2012) USL-ul care detine executivul (Guvernul) a preluat si legislativul prin demiterea, neconstitutionala, a lui Blaga si alegerea chiulangiului sef , viitorul presedinte al Romaniei Crin Antonescu, in functia de presedinte al senatului.
Tot ieri a fost destituit Avocatul Poporului iar in locul lui a fost numit “interimar” fostul deputat PSD Valer Dorneanu. De asemenea azi se decide daca Roberta Anastase ramane presdintele Camerei Deputatilor. Care, probabil, la fel ca in cazul lui Blaga va fi inlaturat. S-a decis Roberta Anastase nu mai e presedintele Camerei Deputatilor.
E doar o chestiune de timp pana cand voi fi inlaturati si judecatorii incomozi din Curtea Constitutionala. USL ajungand asfel sa controleze toate cele trei puteri care ar trebui sa conduca un stat democratic.
Ca sa citez un membru USL:
Daca tot suntem la putere sa avem putere absoluta
Urmeaza suspendarea lui Basescu si anticipate inainte de termenul constitutional. Termen care daca ar fi respectat ar eroda imaginea USL-ului foarte mult ceea ce ar duce la riscarea majoritatii in parlament. Acestia aflanduse in cadere libera in sondaje de cand sunt la putere. Ca fapt divers ia ghiciti cine o sa fie presedinte in cazul suspendarii lui Basescu.
Daca nu stiti, va anunt eu. Presedintele intermar al Romaniei ar fi presdintele senatului. Nimeni altul decat “Ma scol cand vreau, dorm cat vreau, cine ma acuza e gainar” Crin Antonescu. Ca fapt divers, acesta detine recordul absolut al voturilor din senat. Valoatea procentului are o valoare incredibila 0(zero)%. Zero voturi.
Ceea ce s-a intamplat azi a fost numit, pe buna dreptate, Lovitura de stat. Actiune ce a fost simlara cu modul in care Hitler a preluat puterea in Germania. Care dupa ce a preluat controlul legislativului si executivului a trecut la represalii imporiva opozantilor si apoi a interzis toate celelate partide politice.
Nu sustin ca PDL-ul e partidul cel mai corect sau ca nu au furat dar tot ceea ce au facut a fost pentru evitare colapsului spre care ne indreptam si de care se pare ca incepem iar sa ne apropiem. Nu de alta dar pana acum USL-ul nu a luat nici o masura anti criza. Au rmas blocati pe “JOS BASESCU” mai rau ca un disk de vinil zgariat.
Dar cum am mai spus PSD si acum si USL nu o sa aiba stampila mea. E singurul lucru pe care pot sa il fac eu impotriva lor.
P.S.
Nastase a depus azi o declaratie notariala prin care declara ca renunta la intreruperea pedepsei. Oare de ce? Oare nu pentru ca prima masura a lui Crin va fi sa il gratieze? Plus ca nu cred ca vrea sa poarte catuse pentru prima oara.
L.E.
Mai stiti Trei culori? Daca nu, va sfatuiesc sa invatati noul imn.