BAC 2015

Pe pagina de facebook a site-ului Historia au fost publicate subiectele de la proba de istorie la BAC-ul de anul asta. Fiind pasionat de istorie am aruncat o privire peste ele si am ramas mut. Din pacate dificultatea subiectelor era redusa la minim. Va spun sincer, in generala am avut colegi de clasa care au avut intrebari ajutatoare pentru evitarea corigentei mai grele decat ce aveau ei in proba de la BAC.

Mi-am dat si eu cu parerea legat de dificultatea lor, si de acolo au inceput avalansa absolventilor de liceu care ma atacau. Ca defapt subiectele sunt adaptate la generatia care da bacul si la materia predata. Ba ca subiectele sunt acum mai usoare pentru ca sunt camere si ei nu mai pot copia.

Luam copiatul la inceput.

Cand am dat eu BAC-ul nu erau camere si va garantez ca nu se copia. Cel putin in Sibiu, am avut elevi scosi din examen pentru tentativa de copiat.

Acum partea interesanta. Dificultatea subiectelor.

Trebuie intelese doua aspecte. Primul, accesul la informatie. Cand am dat eu BAC-ul internetul insemna conexiune dial-up iar cantitatea de informatie se rezuma la mirc, ceva site-uri de stiri prost realizate si poze porno. Azi, avem site-uri dedicate cam pe orice subiect. Forum-uri, grupuri de discutie ca sa nu mai vorbim de WIKIPEDIA. Totul la un pret de nimic.

Dar elevul de azi stie sa intre pe Facebook si atat.

Va rog sa mergeti pe strada si sa va uitati la copii de 3,4 ani care stau cu parintii pe terase si o sa vedeti multi copii cu tablete sau telefoane in mana pe youtube sau jocuri. Dar sunt si tineri pana in 30 de ani pe care ii bate tehnologia rau de tot. Deci generatiile mai tinere, teoretic, ar trebui sa fi dezvoltat o inteligenta  nativa multe peste ce aveam noi cand am dat BAC-ul asa cum noi ne depasim parintii si ei ar trebui sa fie capabili sa ne depaseasca pe noi.  Asta e partea a doua.

Copiii astia se bucura ca au luat BAC-ul de parca e o realizare extraordinara, uita ca acum 10 ani era ceva firesc. Au impresia ca diploma aceea le va deschide usa multinationalelor cu salarii de sute de euro pe luna. Ei sunt eroi.

Pentru cei care merg la facultate am o veste proasta. Toata materia aia de 4 ani care vi se parea multa in liceu o sa o faceti in facultate in cateva cursuri, volumul de informatie e mult mai mare. Si daca aveti impresia ca BAC-ul a fost greu stati sa vedeti cum e sesiunea. Practic o sa aveti doua sesiuni de BAC in fiecare an.

Subiectele le puteti vedea aici. Daca nu aveti rabdare se puteau face 52 de puncte doar daca stiai sa citesti si ai ascultat povestile bunicilor sau parintilor. Daca nu aveti chef sa le cititi va dau eu un exemplu.

Ana are 5 mere.

Intrebari:
Cine are merele? 1 pct
Cate mere are Ana? – 1 pct
Daca cineva considera ca nu am dreptate vin cu un singur argument: O eleva a luat BAC-ul cu media 10 si a picat examenul de admitere la facultate

 

 

sursa foto