O escrocherie spirituala numita Prananadi sau Prana

Daca doriti sa urmati calea Pranandi / Prana sau stiti pe cineva care e tentat va rog citi ceea ce am scris mai jos, a fost dureros de scris. Si daca totusi alegeti sa mergeti pe aceasta cale nu va abandonati crezurile, ascultati de medici, nu urmati orbeste ceea ce predau acesti maestri. 

Era prin 2011 cand m-a sunat mama mea sa ma intrebe ce parere am de meditatie si de vindecare spirituala. Acum inainte sa dati cu pietre sa stiti ca mama la acel moment tocmai se lupta cu un cancer recidivat care intrase in remisie ca urmare a tratamentului cu citostatice si radioterapie. Un tratament greu si dureros al carui efecte secundare mama mea le ascunse de mine.

Eu nu sunt genul care sa puna accent pe spiritualitate si vindecari miraculoase dar am mare incredere in efectele unui moral pozitiv si a dorintei de a lupta. Ceea ce mama mea avea la acel moment din plin.

Am indemnat-o sa urmeze orice tratament alternativ doreste cu conditia sa nu se abata de la tratamentul impus de medicul oncolog. Medic care tocmai o tratase si care evident stia ce face. Nu aveti idee cat de mult regret ca i-am dat sfatul asta. Vreau sa cred ca daca o rugam pe mama mea sa nu accepte calea asta ma asculta.

Dar i-am dat sfatul pe care acum il regret. Astfel ca mama mea a inceput sa fie o practicanta Prana impreuna cu cateva prietene intr-un grup condus de un “maestru” Prananadi care am inteles ca este o doamna Irina (l.e. Irina Szekely Dumitrescu). La inceput parea ceva total inofensiv, cateva minute de meditatie, muzica relaxanta iar mama mea parea linistita. Mai ales ca simtea ca depindea si de ea vindecarea de cancer. Nu se mai simtea neputincioasa.

Dar nu a ramas atat. Desi totul e gratuit daca vrei sa te poti vindeca pe tine si pe alti trebuie sa ajungi la un nivel superior, un grad. Pentru asta era nevoie de cursuri care costau. La mine a ajuns suma de 160 euro, dar cred ca a fost mai mult. Dar nu e vorba de bani era vorba de linistea sufletasca a mamei mele care se simtea din ce in ce mai bine si avea tot mai multa incredere.

Cancerul era in remisie totala. Fusese detectat la timp si cu tratamentul adecvat se vindecase. Cat de mult se poate vindeca un cancer, totusi era bine. A urmat primul set de analize anuale dupa vindecare. Nici urma de cancer totul era bine. Asta i-a intarit convingerea mamei mele ca Prana functioneaza si ca e meritul tratamentului medicamentos combinat cu meditatiile zilnice. 

Din pacate nu mai retin daca inainte sau dupa primul set de analize maestrul i-a recomandat o dieta vegetariana. Mai exact ovo-lacto-vegetariana. Din nou mama m-a intrebat ce parere am. Iarasi am dat un sfat pe care il regret. Am sfatuit-o sa incerce dar in secunda in care nu se mai simte bine sa revina la dieta ei obisnuita.

Au urmat iarasi cursuri, meditatii individuale,  examene pentru gradul doi si dieta vegetariana. Nu era nimic schimbat la mama mea doar ca slabise dar se simtea bine iar analizele indicate de oncolog la inceputul anului 2015 aratau excelent.

Dar a venit luna iulie si mama mea a inceput sa se simta rau. Nici un medic nu stia ce are. Infectie de piele, boala Lyme, scleroza sistemica etc.. Nici un medic nu isi dadea seama ce are mama mea. Se incercau tratamente tot mai agresive fara nici un rezultat. Pe ecografii, CT, RMN nu aparea nimic, iar analizele de la inceputul anului impreuna cu imagistica eliminau cancerul.

Lucrurile au mers tot mai rau, a urmat zile la rand cand mama vomita tot ce manca sau bea. Deja erau cateva luni in care eu o rugam, mai timid cei drept, pe mama mea sa renunte la dieta. Nu aveam nimic cu meditatiile doar cu dieta. Din pacate punea mai mare pret pe ceeea ce ii spunea maestrul: ce sa manace, ce tehnica de meditatii sa incerce.  Din fericire inca asculta si de medic dar numai pana la dieta. Accepta orice tratament, medicamentantie dar nu se abatea de la dieta.

Dupa saptamani intregi de spitalizare in octombrie a urma operatia care urma sa elimine vomitaturile zilnice. Operatia a fost un succes dar din pacate se descoperise un cancer metastazat in pleura. Care am inteles este descoperit doar chirurgical cand pacientul este operat.

Dar nu renuntasem. Planul era stabilit acum ca putea manca urma sa se puna pe picioare iar din ianuarie mama sa inceapa tratamentul pentru cancer. Era dispusa sa incerce orice: cimoterapie, radioterapie, operatie orice e nevoie. Deja scapase de doua ori de cancer si era convinsa ca o sa scape iarasi. O singura concesie nu voia sa faca. Nu renunta la dieta vegetariana, oricat o rugam, insistam eu si tatal meu. Iar cand isi intreba maestra aceasta ii recomanda aceeasi dieta.

Lucrurile mergeau bine, recuperarea era greoaie dar mergea spre bine. A urmat o noapte petrecuta la urgente si dupa cateva zile in noiembrie o noua operatie in care se descoperise ca in doar o luna cancerul se metastazase si la colon.

In tot acest timp maestrul (maestra) ii dadea asigurari ca ea o vindeca de la distanta cat timp ea nu renunta si cancerul nu ajunge la oase. Mama nu renunta, durerile erau mari dar nu renunta. 

Am reusit sa o fac sa manace carne dupa multe insistente, in acel moment primisem si eu o doza de speranta, pe care mama mea nu si-a pierdut-o. Din nou era tot mai bine, timp de o saptamana lucrurile mergeau excelent urma o vizita la urologie apoi cu putin noroc in 4 decembrie externare si in 5 urma ca toti 4 (partintii mei, eu si sotia) sa petrecem Sf. Nicolae impreuna. Aveam multe de sarbatorit. Interventia de 15 minute de la urologie s-a transformat intr-o procedura de 2 ore. Cancerul se extinsese in cateva saptamani si spre vezica. Dar totusi mama era optimista, desi trecuse prin multe. 

A urmat noaptea de 4 decembrie cand mama a avut soc hipoglicemic, inima i s-a oprit de mai multe ori iar in 5 decembrie la ora 13 a murit.

Mama a murit de cancer, un cancer la cea de a 3-a recidiva care a progresat foarte repede. Dar cancerul s-a raspandit atat de repede intr-un organism slabit de resurse. 

Mama a fost mereu o  fire cerebrala, o persoana care intelegea rationamentul si care in fata unor argumente convingatoare intelegea si isi schimba o parere. Membrii acestei secte au reusit sa imi schimbe mama. Au spalat-o pe creier. Au transformat o persoana rationala intr-o persoana obsedata de practicile Prana

Desi sunt constient ca ar fi recidivat cancerul si deznodamanul ar fi fost acelasi sunt convins ca daca mama ar fi avut o dieta sanatoasa inca mai aveam pe cine sa sun pe 17 ianuarie. Sunt ferm convins ca modul ales de mama mea sub indrumarea acestor scamatori care pretind ca au cunostiinte medicale a scurtat viata mamei mele. Acest mari maestri care iau bani pentru cursurile pe care le sustin fac foarte mult rau. Profita de persoane slabe, disperate sau incercate. Fac asta fie din prostie, ignoranta sau cu buna stiinta.

Calea Pranadi sau Prana e o inselatorie spirituala.